Barangolások az Alföldön

Az Alföldi Kéktúra

Az Alföldi Kéktúra

Szarvas-Eperjes túra

2017. szeptember 21. - BEFŐZDE

Sziasztok!

 

Mint mondtam amikor abbahagytam az előző posztot, Szarvason szálltam meg egy barátomnál. Sok mindent nem írtam Szarvasról, ezért egy pár mondatban most pótolom ezt a hiányosságot.

Amit érdemes megnézni:

1. A belváros. Egy nagyon szép kis alföldi város. Nem szoktam szeretni a sík településeket, de Szarvas tényleg nagyon szép település, érdemes elkolbászolni az utcákon. 

2. Szarvasi arborétum és a Mini Magyarország: Most nem tettem erre kitérőt, hiszen már pár évvel ezelőtt voltam ott a családdal. Az arborétumban is el lehet kóvályogni és a Mini Magyarország is szépen sikerült, jól érezték magukat a gyerekek is.

3. Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság: Eddig valahogy kimaradt az életemből (pedig márcsak a szakmám miatt is illett volna megnézni), de mivel a kék túra nyomvonala is arra vezet, így most idegenvezetéssel körbe is jártam. Sok látnivaló, sok lehetőség gyerekeknek is, érdemes megnézni. Egy pár képet teszek is fel kedvcsinálónak.

 image015balai_hid.jpg

Muflon

image014balai_hid.jpg

Gímszarvas

image016balai_hid.jpg

Európai bölény

image018balai_hid.jpg

A múltkor egy példány egy kútból repült ki előttem, itt jobban látszik: Gyöngybagoly

image019balai_hid.jpg

Borzok

image012balai_hid.jpg

image013balai_hid.jpg

Aranysakál

image008balai_hid.jpg

Csáky kastély - A központ épülete (Nem a látogatóközponté, ahol a pecsét van)

A KNPI-től elindulva ismét az úton találtam magam. Meg kell mondjam, hogy nem volt egy érdekes út Eperjesig. Egy nagy hülye egyenes, kevés kitérővel és kevés látnivalóval, ráadásul egy részen a műút mellett.

Két érdekesebb dolog volt, ami feldobta az utat. Az egyik egy ZIL. Nem mindennap látni már használatban ezt a kocsit. Főleg nem narancssárgában :)

img_0715.JPG

Ezt le kellett fényképezni :)

A másik a Kákai főmajorság utáni részen egy nagyon szép nyárfasor. Tényleg kevés helyen látni már ilyet, örülök, hogy láthattam.

image020balai_hid.jpg

Sajnos a képek kicsit kiégtek, nem volt jó a beállítás, de azért látatni engedi, hogy miről is beszélek

Jut eszembe: Kákai főmajorság. A nevéből azt hittem, hogy legalább pár régi épület, ha más nem is legalább rom található rajta. Hát én nem találtam. És ezt rendkívül sajnálom. Csak egy nagy hülye TSZ épület. Olyan meg sokfelé van. Pedig be szép neve van. :(

Továbbhaladva egy csatorna mentén vezet az út Eperjesig. Nem csúnya, de igazán látnivaló sincs. Két oldalt szántóföld van. Kicsit feldobta a napot, hogy láttam fekete gólyát és jónéhány kócsagot, szürkegépet.

Hamarosan meg is érkeztem Eperjesre. Egy még menthető tanya mellett visz el az út. Sajnos nemigen fogják megmenteni, így pedig néhány év és teljesen az enyészeté válik.

image021balai_hid.jpg

Beérve Eperjesre először a Király-tavat látjuk meg. Egy mesterséges horgásztó szép kialakítással. Én ugyan nem horgászok, de ha tenném szívesen elidőznék a partján. Főleg, hogy a település nagyon szimpatikus.

img_0783.JPGKirály-tó

image022balai_hid.jpg

És ismét egy érdekesség: A Király-tó partján egy régi tűzoltóautó. Szépen nézett ki.

Hamarosan el is értem a pecsételőhelyig, a helyi kocsmába a főutcán. Hangulatos kis kocsma, iszogató vendégekkel, akikkel érdekes dolgokról is lehet beszélgetni. Beszélgettem egy úrral, aki elmondta, hogy a falu körüli tanyák már nem nagyon léteznek. Ami megvan még az pedig tanyaközpont, így számomra nem túl érdekes. 500-an laknak kb a faluban, de fogynak. A fiatalok sajnos elmennek, a település öregszik. Ez látszik is, pedig az ilyen kistelepülések ideálisak lehetnek olyan fiataloknak, akik nem csak munkába akarnak állni, hanem saját maguk szeretnének valamit csinálni. Sajnos azt hiszem, hogy ilyen településből több van, mint az olyan fiatalokból akik ilyen irányban képzelik el a jövőt. A falu egyébként a mezőgazdaságból él és szépen rendbe van rakva. Hangulatos.

image006balai_hid.jpg

A Koccintós

image004balai_hid.jpg

És benne Csabi a pecséttel. 

A pultos Csabi jó fej. Volt még egy órám a busz indulásáig, addig is beszélgettünk egy kicsit. Elmondta, hogy már tizenegynéhány éve dolgozik a kocsmában (írtak már róla is régebben több helyen is, hogy feldobja a túra végét - és ez igaz is).

Összességében Eperjes nekem nagyon szimpatikus kis település. Megérte elmenni oda, mégha az oda vezető út nem is volt túl látványos. A folytatásnál előbb-utóbb ismét ellátogatok a településre.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alfoldikektura.blog.hu/api/trackback/id/tr8112876068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása