Barangolások az Alföldön

Az Alföldi Kéktúra

Az Alföldi Kéktúra

Túrkeve-Ecsegfalva túra

2017. szeptember 11. - BEFŐZDE

Sziasztok!

 

Folytatódott az Alföldi Kéktúrám. A héten még megcsináltam egy Balai-híd (Túrkeve) - Ecsegfalva útvonalat és az Ecsegfalva - Dévaványa távot. A másodikat külön posztban fogom közölni majd nemsokára. Ez a poszt legyen Túrkevéé és Ecsegfalváé.

Az indulási pont Túrkeve, Balai-híd. Az előző posztban már tettem fel képet a mezőtúri oldalról, legyen most egy az Ecseg felöli oldalról is.

image001balai_hid.jpg

A kép a gátról készült, de láttunk már olyat is, hogy eddig felért a víz áradáskor.

Egyébként sajnálom, hogy ezen az oldalon vezet a kéktúra. Nem tudom miért ezt választották, de biztos megvolt rá az okuk a szervezőknek. A másik oldal érdekesebb, több látnivalóval. Sokkal többet látni a Berettyót, szélesebbek az árterek, több madarat látni. De hát mindegy. Ez volt az útvonal ezen az oldalon mentem (akinek ideje engedi azért nézze meg a másik oldalt, megéri...és ugyanoda lyukad ki az út :)

Az első megálló néhány száz méter után már adott is. Ez volt a régi AFIT üdülő (ez Keviben egy gépjavító volt a régi rendszerben, sokan dolgoztak ott). Itt már javában védett területen járunk, úgyhogy különösen figyeljünk mit csinálunk.

image002balai_hid.jpg

Az AFIT üdülő, mögötte padokkal. Mellette illemhelyet is találunk (bár pottyantós, de rendben tartott). Rendszeresen karbantartott, de a horgászok (és a fiatalok) sok szemetet hagynak szét.

image003balai_hid.jpg

Az AFIT üdülő mellett rálátás a Berettyóra

Tovább haladva kétoldalt erdő övezi az utunkat. Baloldalt telepített keményfa ligeterdő, tölgyessel. Jókor érkezve sok-sok nagy őzlábgombával (tényleg sokkal, volt, hogy kocsival mentünk, ahol láttunk megáltunk megpakoltuk a csomagtartót (na jó csak annyit amennyi kellett) és már mentünk is tovább. Nem szép, nem is nevezném gombászásnak, de azért van az a helyzet amit nem lehet kihagyni). A másik oldalán puhafa ligeterdő nő. Vannak benne szép, öreg nyárfák is, szóval érdemes elbóklászni. Tél elején kései laskagomba lelőhely.

Az erdőbe sok helyen ékelődik be legelő. A növényzet igazodik a szikes talajhoz. Ilyenkor ősszel lilálik a mező a sóvirágtól.

image004balai_hid.jpg

 Sóvirágos mező

image005balai_hid.jpg

image006balai_hid.jpg

Magyar sóvirág (Limonium gmelinii ssp. hungaricum)

 image011balai_hid.jpg

Egy régi már használaton kívüli vízlevezető csatorna.

image012balai_hid.jpg

A másik oldalán a védett rucaöröm (Salvinia natans) jól érzi magát

image013balai_hid.jpg

Ennyire jól

Kicsit továbbhaladva bal oldalról egy élő tanyával találkozhatunk. Évek óta a tehenek, lovak szárnyasok kísérik az utamat errefelé. Kutya eddig nem volt kint, de egy disznó csúnyán nézett rám :)

image014balai_hid.jpg

Egyszépen rendbentartott tanya

image016balai_hid.jpg

A meglepődött disznóval a gát aljában :)

Kicsit továbbhaladva bal kézre egy régi hodály látható. Még áll, nincs is nagyon rossz állapotban, de azért fogja az idő vasfoga, majd jobb oldalt egy régi tanya, aminek a felújítása megkezdődött. Hasznosítják is, de a lényeg, hogy a tanya felé levezető úton (jobbra) a régi vashídhoz jutunk. Ezt évtizedekkel ezelőtt elmosta egy jeges ár, azóta sem építették újjá. Sajnos a környéken lakóknak nagy gondja (és a túrázóknak is), hogy a Balai-híd és Ecsegfalva között nem lehet átmenni a másik oldalra. Több átjáró nincs (pedig volt egy pár)

image017balai_hid.jpg

A jobb oldali tanyáról egy kisebb ló köszöntött

image018balai_hid.jpg

A régi vashíd helye (állítólag a víz alatt vannak a maradványok)

image019balai_hid.jpg

Kilátás a híd helyéről

Pár száz méterre (cca. 1 km) innen a Dr Balogh János emlékműhöz jutunk. (Aki bővebben akar tudni róla klikk ide az alapokhoz). De annyit azért minimum illik megemlíteni róla, hogy biológus, ökológus és Túrkevéhez (valamint ehhez a pusztához) kötődik az élete egy fontos része. Túrkevén minden évben rendeznek programot, konferenciát.

image020balai_hid.jpg

image021balai_hid.jpg

Az emlékműnél, ha elkanyarudunk jobbra egy út vezet be a Berettyó felé. Sajnos át ez sem vezet. Régen itt ált egy híd és a Putri csárdához vezetett. Ez a csárda híres volt sok mindenről, de legfőképpen a balhékról. No igen, ez még a folyószabályozások előtt volt (emlékeim szerint 1867-68-ban volt). Viszont sok feljegyzés született eltűnt kereskedőkről, betyárokról. Ez nem volt nehéz abban az időben, hiszen akkor még mocsarak borították a területet (ennek nyomai még sok helyen ma is láthatóak (pl. zsombékok). Sajnos már a helye sem áll, viszont kivadult gyümölcsfák még találhatóak arrafelé. A híd itt is hiányzik :(

image022balai_hid.jpg

Itt kellene lennie a hídnak

image023balai_hid.jpg

Viszont a nádasos, mocsaras rész érdekes. Voltam már lent a folyó partján, tényleg szép. cca. 100 méteres kitérő, megéri.

Egyébként erre a helyre gyerekeket szerettem hordani. Nemcsak azért, hogy megismerjék Dr. Balogh Jánost, hanem azért is, mert rendszerint lehetett találkozni fekete és fehér gólyákkal, és más ragadozó madarakkal is.

Következő megállónk előtt engem is meglepetés ért. A következő tanyahely után (sajnos már csak a mirobalán és az akác jelzi, hogy volt ott valami) van egy félig-meddig tönkrement gulyakút.  Oda is mentem megnézni, hogy is áll. A kávája körbe van betonozva, de tapasztalatból már tudom, hogy óvatosan kell bánni ezekkel a kutakkal. Így hát megmozgattam a betont. Olyan is volt, mintha mozdulna,ezért mégegyszer ráléptem. Ekkor gyorsan kellett a géppel fényképezni (sajnos nem sikerült túl jól a kép).

image024balai_hid.jpg

A gulyakút

image025balai_hid.jpg

És a göngybagoly (Tyto alba), ami kirepült belőle. Kellemes nappali búvóhelyet talált magának

image026balai_hid.jpg

A puszta képe

image027balai_hid.jpg

A következő megálló: A Gástyás

image028balai_hid.jpg

image029balai_hid.jpg

A szivattyútelep másik oldala.

image030balai_hid.jpg

Tovább haladva Ecsegfalva felé. A lucernásban sok-sok (ez nem mind) nagy kócsag és szürke gém (sajnos csak a kis objektív volt nálam, tanultam belőle, a következő túrára már a nagyot vittem)

image032balai_hid.jpg

Közeledtem

image033balai_hid.jpg

Ecsegfalva templomtornya már látszik. Nem voltak buták a régiek, sokat számít egy torony :)

image034balai_hid.jpg

Következő fontos tájékozódási pont: A Mirhói lapos a szivattyúházzal. Innen már közel vagyunk

image035balai_hid.jpg

A Mirhói- lapos után már hamarosan elérjük a főutat. Mellette bal kézre egy lakott tanya áll, ami szépen rendbe van hozva.

image036balai_hid.jpg

A főútra kikanyarodva nemsokára egy hídat látunk. Sajnos szintén évek-évtizedek óta nem tudták megoldani a helyzetét.

image037balai_hid.jpg

A híd után balra a régi gátőrháznál a pecsételőpont. A pecsét rendben van

image038balai_hid.jpg

image039balai_hid.jpg

image040balai_hid.jpg

 

Sajnos az 1-200 méterre lévő kocsmáról már nem készült kép, de adnak SÖRT! És ilyenkor az jól jön! :)

 

Sziasztok

giligan_logo_design002-2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alfoldikektura.blog.hu/api/trackback/id/tr7712819310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása